In domeniul protectiei mediului administrarea zgomotului ambiental joaca un rol din ce in ce mai important:de la evaluarea si masurarea nivelurilor si rezolvarea plangerilor la cartografierea acustica, de la zonarea acustica la limitarea valorilor de emisie. Realizarea hartilor de zgomot este una din metodele moderne de evaluare a poluarii acustice urbane.
O harta de zgomot este harta unei aglomerari urbane sau a unei zone geografice colorata in conformitate cu nivelul de zgomot.
In Uniunea Europeana exista Directiva 49/2002 care stabileste o baza comuna pentru evaluarea si combaterea zgomotului ambiental in tarile UE.
In conformitate cu EU END 49/2002 preluata in Romania prin HG 321/2005, in Romania s-au realizat hartile de zgomot pentru orasele mari. INCERTRANS a realizat in cursul anului 2008 Harta de zgomot pentru Municipiul Iasi.
PLANUL DE ACTIUNI PENTRU REDUCEREA NIVELURILOR DE ZGOMOT IN MUNICIPIUL IASI
contract:40764/2008
link:www.primaria-iasi.ro/uploads/IasiZgomot.pdf
In cursul anului 2008 INCERTRANS a elaborat Hartile Strategice de Zgomot pentru Municipiul Iasi.Aceasta activitate s-a desfasurat etapizat, urmarind cerintele caietului de sarcini si respectand normele legale in vigoare. Astfel, aceste harti au fost realizate prin masuratori pe teren si calcule teoretice pe intreaga suprafata a orasului.
Pentru fiecare sursa de zgomot s-a realizat o harta , pentru cei doi parametri acustici prevazuti in Hotararea de Guvern nr.321/2005 republicata. Aceste harti au fost insotite de un raport complet care descrie etapele strabatute pana la finalizarea cartografierii acustice.
Sinteza cartarii zgomotului este actiunea de a prezenta evaluarea rezultatelor obtinute in urma realizarii fiecarei harti strategice de zgomot in vederea implementarii Directivei Europene de realizare a hartilor acustice si a datelor asociate cu expunerea la zgomot pentru sursele de zgomot:
- trafic rutier
- trafic feroviar(tren,tramvai)
- zgomot industrial
- trafic aerian-nu este cazul ( nu exista harta de conflict)